Wanneer heeft een brace beschermingsniveau 1?

Basisbescherming

  • Bij lichte klachten
  • Verzachten van artritis, bursitis en tendinitis

Heb je een lichte tot middelzware blessure? Kijk dan naar braces met beschermingsniveau 2

Heb je een middelzware tot zware blessure? Kijk dan naar braces met beschermingsniveau 3

Bekijk hier alle braces met beschermingsniveau 1!

Braces met het beschermingsniveau 1 worden vaak bandages genoemd. Deze bandages zijn eigenlijk stevige sokken. Het zal nooit een blessure voorkomen, maar kan wel voor verlichting zorgen. De mate waarin een brace beschermd wordt aangeduid met het ‘beschermingsniveau’. Er zijn natuurlijk tal van verschillende blessures/aandoeningen waarbij een brace bescherming en verlichting kan bieden. De enkelbraces met het beschermingsniveau 1 zijn veelal verstevigende bandages met een hoog comfort. Deze braces zullen je niet beschermen tegen een blessure, maar wordt meer ingezet in het dagelijks leven.

Een bandage verdeeld de druk op de enkel en zorgt dat de lichaamswarmte beter wordt vastgehouden. Doordat bloedcirculatie verbetert, kan een bandage de genezing bevorderen en de pijn verminderen.

Bij de volgende klachten kan een enkelbrace met het beschermingsniveau 1 verlichting bieden.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam van meer dan 100 verschillende aandoeningen aan de gewrichten die niet veroorzaakt zijn door een ongeval.

Reumaklachten

In de meeste gevallen veroorzaakt reuma pijn en stijfheid aan de spieren en/of gewrichten. Hierdoor wordt bewegen lastig gemaakt en zelfs lijden tot beperkingen in het dagelijks leven. Reumaklachten rond de enkel uiten zich vooral als pijn en zwelling. De symptomen ontstaan meestal tegelijk in beide enkels. De enkels kunnen warm aanvoelen en door de pijn kunt u onbewust uw manier van lopen veranderen. Een enkel bandage kan voor verlichting zorgen omdat deze net wat meer stabiliteit biedt om zo het lopen draagbaar te maken.

Lichte artrose

Enkelartrose komt vrijwel nooit uit het niets opzetten. In de meeste gevallen onstaat het na een botbreuk. Door kleine standveranderingen van het enkelgewricht wordt de enkel op lange termijn verkeerd belast. Daardoor kan artrose optreden.

Zwelling

Na een blessure aan de enkel, wordt de enkel dik. Doordat er vocht ophoopt in de enkel, kan het herstel afgeremd worden. Door een lichte enkelbandage te gebruiken wordt voorkomen dat de voet opzet en zo meer vocht vasthoudt.

Een enkelbrace met beschermingsniveau 1 is ideaal bij:

  • Zwelling (lichte kneuzing) of bloedcirculatieproblemen) van de enkel
  • Kapselproblemen (specifiek met vochtophoping rondom de enkel)
  • (beginnend) Spatadertekening rondom de enkel
  • Stijfheid na een blessure
  • Overbelasting
  • Kneuzingen