De symptomen van een tennisarm en de beste behandeling

Een tennisarm is de meest voorkomende blessure aan de elleboog en zeker niet alleen aan tennissers voorbehouden. Sterker nog, behalve bij het sporten kan deze blessure ook ontstaan tijdens verschillende beroepsuitoefeningen. Denk daarbij aan kappers, timmerlieden, metselaars en monteurs. Het is dan ook een gemeenschappelijke term voor een niet-bacteriële ontsteking die aan de buitenkant van de elleboog ontstaat. Dit komt uiteindelijk door de kwaliteitsvermindering van het peesweefsel. Hier lees je wat de symptomen van deze blessure zijn en hoe je deze het beste kunt behandelen.

Een tennisarm als gevolg van traumatisch letsel

Voorheen associeerde men een tenniselleboog met het intensief beoefenen van sport en intensieve arbeid. Inmiddels is duidelijk dat ruim de helft van deze blessures wordt veroorzaakt door traumatisch letsel dat is opgelopen. Dit letsel ontstaat onder meer bij hardhandig aan iets trekken of wanneer je je elleboog hard stoot. Ook een verkeerde werkhouding kan van invloed zijn op het ontstaan van dit traumatisch letsel waarbij overbelasting van de pezen en onderarmspieren plaatsvindt. Bij tennissers kan een gebrekkige techniek er de oorzaak van zijn dat de pees verkeerd belast wordt.

Pezen versus spieren

Hoewel de kracht van pezen vele malen groter is dan die van spieren hebben ze als nadeel dat ze minder goed doorbloed zijn. Daardoor zijn pezen zeer kwetsbaar. Ook is het zo dat naarmate een mens ouder wordt, het herstelvermogen van de pezen afneemt. In de praktijk betekent dit dat je langer tijd nodig hebt om na een inspannende activiteit te herstellen. Op het moment dat je hier onvoldoende rekening mee houdt, dan kunnen de pezen overbelast raken en verzwakken. Dit zorgt er vervolgens voor dat er bij langdurige overbelasting kwaliteitsvermindering van het peesweefsel ontstaat. Daarnaast is het eveneens zo dat bewegingsarmoede de oorzaak van deze kwaliteitsvermindering kan zijn. Dat wat niet of onvoldoende beweegt raakt hierdoor logischerwijs verzwakt.

Symptomen

Er zijn diverse symptomen die om een behandeling van een tennisarm vragen. Zoals genoemd zijn er de pijnklachten die aan de buitenkant van de elleboog ontstaan maar dat zijn zeker niet de enige symptomen. Andere veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Pijnklachten als je een krachtige vuist maakt
  • Pijnklachten bij het rekken van de spieren in de onderarm
  • Ochtendstijfheid
  • Pijnklachten als de muis van de computer gebruikt wordt
  • Verlies van kracht in de spieren van de onderarm
  • Zeurend gevoel wanneer de hand opwaarts bewogen wordt
  • Pijnklachten wanneer voorwerpen worden opgepakt
  • Uitstraling vanuit de elleboog richting de hand en/of de pols

Schouder- en nekklachten

Peesblessures zijn één van de moeilijkste klachten om te behandelen. De behandeling van een tenniselleboog is bijvoorbeeld volledig afhankelijk van de manier waarop deze is ontstaan. Daarnaast is ook het betrokken weefsel van de tennisarm van invloed op de behandeling. Verder zien we regelmatig dat de hierboven genoemde symptomen eveneens voor kunnen komen bij mensen die last hebben van schouder- of nekklachten. Dit zorgt vaak voor enige verwarring, omdat de problemen zich in de schouder- en nekregio bevinden en tegelijkertijd pijn ervaren wordt in de elleboog. In dergelijke gevallen is een behandeling van deze schouder- en nekregio het meest voor de hand liggend.

Dry needling tenniselleboog

Bij een tenniselleboog behandeling wordt soms dry needling toegepast. Bij deze methode worden de gespannen spieren doeltreffend behandeld. De pijnlijke spieren in de tennisarm worden als het ware aangeprikt waardoor deze niet alleen snel maar ook voor een langere duur kunnen ontspannen. Er worden bij dry needling met speciale dunne naalden kleine verhardingsknoopjes geprikt. Deze verhardingsknoopjes zijn in de spieren ontstaan en staan ook wel bekend als ‘triggerpoints’. Door de dunne naalden tonen de spieren een reflex. Eerst spannen de behandelde spieren zich kort aan en daarna ontspannen ze zich. Dit zorgt ervoor dat de irriterende verharding wordt opgeheven. Daardoor verdwijnen de pijnklachten en zal de spierfunctie verbeteren.

Shockwave therapie en oefeningen

Een andere methode om een tennisarm te behandelen is shockwave therapie. Bij deze behandelmethode wordt met sterke ultrasone geluidsgolven gewerkt. Deze geluidsgolven dringen het zachte weefsel binnen. Daarnaast wordt ook regelmatig geadviseerd om excentrische oefeningen uit te voeren voor het herstel. Deze soort oefeningen kunnen nieuw collageenweefsel aanmaken. Ook hebben ze het vermogen om de pijnklachten die in het peesweefsel ervaren worden te verminderen. Door deze oefeningen uit te voeren verleng je de pees onder weerstand. Bovendien wordt hiermee de belastbaarheid verhoogd. Dit zorgt voor een peeskrachttoename.

Injecties met corticosteroïden

Hoewel injecties met corticosteroïden, ontstekingsremmers en pijnstillers normaliter vrij snel resultaat opleveren, hebben ze als nadeel dat dit vrijwel altijd een kortetermijnoplossing is. Vaak krijgen mensen na een paar weken waar last van de oude klachten. Daarbij komt, dat injecties het hormoon corticosteroïden bevatten. Bij herhaaldelijk toedienen van deze injecties raakt het peesweefsel verzwakt. Na enige tijd zorgt dit ervoor dat het peesweefsel verweekt. De kwaliteit van de pees zal hierdoor onherroepelijk afnemen. Kortom, om echt van deze blessure af te komen kunnen beter andere behandelmethoden gekozen worden.

Tennisarm braces

Een voorbeeld van een veilige behandelmethode die voor de nodige verlichting zorgt bij tennisarmen zijn braces. In plaats van te rusten durven mensen hiermee de arm meer te bewegen. Dit om de eenvoudige reden dat een brace de pijnklachten vermindert. Zo kunnen mensen met een tenniselleboog de arm op een aangename manier blijven gebruiken. Overbodig te noemen dat dit weer positief bijdraagt aan het herstel. Daarbij is het raadzaam om een brace te combineren met fysiotherapie en specifieke oefeningen. Zo wordt in veel gevallen het gewenste, klachtenvrije, resultaat bereikt.

Brace voor een tennisarm

Medidu Tennisarmbrace – tenniselleboog – Golfarm bandage

Medidu Tennisarmbrace – tenniselleboog – Golfarm bandage

39,99 28,94
Je bespaart11,05
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl
Bauerfeind Tennisarmbrace – compressie en gerichte druk – beste brace

Bauerfeind Tennisarmbrace – compressie en gerichte druk – beste brace

66,95 45,45
Je bespaart21,50
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl

Medical taping tegen pijnklachten

Ook het intapen van een tennisarm met sporttape is een veilige behandelmethode die zeer effectief kan zijn. Net als bij braces het geval is, kan medical taping de tennisarm minder pijnlijk maken. Hierdoor kun je je veel vrijer bewegen tijdens je dagelijkse werkzaamheden en tijdens het sporten. Bij deze behandelmethode kun je op een specifieke manier medical tape aanbrengen rond de elleboog en/of op je onderarm. Zo wordt voorkomen dat de betreffende spieren in meer of mindere mate aan de pijnlijke pezen kunnen trekken. Daardoor zullen de pijnklachten vervolgens afnemen in die pezen die pijnlijk aanvoelen.

Populair sporttape

Kinesiotape – 15 rollen – Waterbestendig

Kinesiotape – 15 rollen – Waterbestendig

159,95 64,99
Je bespaart94,96
Gratis verzending
Verkoop door: Podobrace.nl
Kinesiotape – stabiliserend effect – waterbestendig

Kinesiotape – stabiliserend effect – waterbestendig

9,95 9,45
Je bespaart0,50
Incl. 3,95 verzendkosten
Verkoop door: Podobrace.nl