Enkelbrace
Je bent door je enkel gegaan! Dat is vervelend. Een blessure aan de enkel is een van de meest voorkomende blessures(bron). Als je je tijdens het sporten verstapt, kan het voorkomen dat je enkelbanden oprekken of zelf (af)scheuren. Hierdoor is de enkel pijnlijk bij het bewegen. Hierbij kan een brace voor de enkel erg helpen. Een stevige enkelbrace kopen is een optie die zorgt voor extra ondersteuning tijdens het herstel.
Een brace zorgt voor een sneller herstel en voorkomt nieuwe blessures
Een enkelbrace zorgt voor verlichting en ondersteuning tijdens het herstellen van jouw blessure. Tijdens sporten als voetbal, hockey, volleybal en korfbal worden de enkels erg belast en daardoor komen enkelblessures veel voor tijdens het uitoefenen van deze sporten. Een stevige brace voor de enkel kan met twee doeleinden worden gebruikt: herstel en preventie. Ben je dan toch door je enkel gegaan? Zorg dan dat je een stevige brace gebruikt tijdens het herstel. De brace zorgt ervoor dat je enkel wordt ondersteund en hierdoor sneller kan herstellen. Voor het voorkomen van blessures is een enkelbrace ook een uitkomst. De brace ondersteund de banden en voorkomt dat er verrekkingen plaatsvinden. We zien veel spelers op het veld die preventief braces dragen tijdens het sporten. Heb je ooit een zware enkelblessure gehad? Dan blijft je enkel altijd kwetsbaar. Dan is het aan te raden om een brace te dragen tijdens het sporten.
Welke enkelbrace heb ik nodig?
Er zijn natuurlijk veel verschillende klachten waarbij een enkelbrace uitkomst biedt. Elke situatie is anders en daarbij wordt dan ook een andere brace aangeraden. Een enkel brace moet perfect passen en op een goede manier de voet ondersteunen. Heb je last van je achillespees of verzwik je vaak je enkel? Dan is een stevige brace een uitkomst. We hebben een lijst samengesteld met doelen waarbij een enkelbrace kan worden gebruikt:
- Instabiliteit van de enkel
- Het verzwikken van de enkel
- Achillespeesblessures
- Artrose
- Voetballersenkel
Verschillende beschermingsniveaus?
Wil je een nieuwe enkelbrace kopen? Bedenk dan altijd goed waarvoor de brace nodig is. Is de brace voor het ondersteunen van het hertel of is het juist ter voorkoming van een blessure. Weet je niet precies wat je nodig hebt? Dan raden wij aan om bij jouw therapeut informatie in te winnen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt in de mate van bescherming die de brace geeft. Dit wordt aangeduid met ‘Beschermingsniveaus’. Deze lopen van niveau 1 t/m 3. Beschermingsniveau 1 biedt een geringe bescherming en is bijvoorbeeld geschikt voor dagelijks gebruik, waar beschermingsniveau 3 juist de hoogste bescherming biedt.
Meer informatie over verschillende beschermingsniveaus?
Welk merk heeft de beste enkelbraces?
Er zijn natuurlijk goedkope en dure braces van ontelbaar verschillende merken. De meeste braces doen natuurlijk allemaal hetzelfde. Zij richten zich op het voorkomen van blessures of helpen juist met het versnellen van het herstel. Een van de bekendste merken van enkelbraces is McDavid. Zij bieden niet alleen enkelbraces aan, maar bij het merk kan je ook terecht voor kniebraces en polsbraces. PSB is ook een bekend merk in de markt van braces. Zij hebben vooral de focus gelegd op duimbraces, polsbraces en enkelbraces.
Daarnaast zijn er nog een paar merken die er tussenuit springen:
Bij welke activiteiten kan ik een enkelbrace gebruiken?
Een brace kan gebruikt worden tijdens activiteiten waarbij de kans op een blessure hoog is. Deze activiteiten kunnen plaatsvinden in je dagelijks leven of juist in je vrijetijdsbesteding (bijvoorbeeld sport). Ga je wandelen op een ongelijk oppervlak? Dan zou een enkelbrace de nodige extra steun kunnen leveren. Daarnaast worden braces ook gebruikt ter voorkoming van verschillende blessures. Bij sporten waar veel gesprongen en gedraaid wordt is het risico op verzwikking of verdraaiing hoog. Een brace zou hier een uitstekend hulpmiddel voor zijn.
Klopt het dat de enkelbanden verzwakken voor het gebruiken van een brace?
Nee! Een brace zorgt er niet voor dat je spieren en/of enkelbanden verslappen. Ondanks dat het niet waar is, wordt dit nog veel op de speelvelden beweerd. De gemiddelde Nederlandse sporter niet meer dan 4-5 uur per week. Tijdens het sporten kan de brace gebruikt worden ter voorkoming van een nieuwe blessure. De brace ondersteund hiermee de enkelbanden. De brace heeft een ondersteunend effect, dus de enkelbanden worden zeker nog wel gebruikt. Als we kijken naar hoeveel tijd je een brace draagt in vergelijking met hoelang je een brace niet draagt, draag je de brace eigenlijk maar heel kort. Daarnaast zijn de meeste braces functioneel, wat betekent dat de meeste bewegingen worden toegestaan. De brace voorkomt alleen risicovolle bewegingen.De meeste fysio’s raden wel aan om na de blessure te werken aan de coördinatie en kracht van de enkel.
Enkelbrace kopen? Waar moet je op letten?
Het aanschaffen van de goede brace kan nogal een klus zijn. Er zijn veel verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn braces kostbaar, daarom is het slim om van tevoren goede informatie in te winnen. Hiervoor kan je terecht bij jouw therapeut. Die weet jou haarfijn te vertellen waar jouw brace aan moet voldoen.
Let op de volgende dingen bij het aanschaffen van een enkelbrace:
- De brace moet de juiste ondersteuning bieden, passend bij je blessure;
- Het draagcomfort is erg belangrijk. Zit de brace lekker?;
- Is het makkelijk om de brace aan te doen?
- Check of de brace een goede afwerking heeft. Een slechte afwerking kan zorgen voor irritatie tijdens het sporten;
Welke maat brace moet ik kopen?
De maat van een brace is ontzettend belangrijk, want een brace met de verkeerde maat kan ervoor zorgen dat de brace geen functie heeft. Het secuur meten van alle maten is erg belangrijk. Bij veel producten is een maattabel beschikbaar, dus zorg dat je alle maten van je enkel goed opmeet.
Daarnaast kan het voorkomen dat een brace alleen maar te gebruiken is aan een bepaalde kant. Dus check goed of de brace alleen op link of rechts te gebruiken is.
Jouw enkelbrace perfect aanmeten
Braces zijn er in veel verschillende soorten en maten. Daarom is het uitzoeken van je perfecte maat erg belangrijk. Vaak staat er bij een brace een duidelijke maattabel, maar hiervoor moet je er wel voor zorgen dat je de maten van je enkel goed opneemt. Er zijn ook bedrijven die zich specialiseren in het aanmeten van een enkelbrace. Oim.nl is hier een voorbeeld van.
Tips voor het dragen van een enkelbrace
- Zorg dat je de enkelbrace over een sportsok doet. Hiermee voorkom je dat de huis gaat irriteren door eventuele naden;
- Zorg dat het klittenband van de brace zoveel mogelijk gesloten blijft. Het kan zijn dat er vuil in het klittenband komt, waardoor de kleefkracht afneemt;
- Was je brace met de hand en laat deze door de lucht drogen.