Wat je moet weten over knieblessures bij het sporten
De knie is een gevoelig en belangrijk gewricht en tijdens het sporten kan een knieblessure optreden in de kniepees, kruisband of de kniebanden. In dit artikel geven wij uitleg over de meest voorkomende knieblessures voor bepaalde sporten en hoe je ze kan voorkomen.
De knie in het kort
Een knie dient als een soort van scharnier tussen zowel het onderbeen als het bovenbeen. Om die functie te kunnen uitoefenen bestaat die daarom uit diverse onderdelen en is daarmee dus ook kwetsbaar. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van de knie:
- Knieschijf (patella)
- Bovenbeen (femur)
- Kraakbeen (articular cartilage)
- Kruisbanden (cruciate ligament)
- Gewrichtsbanden (ligamentum collaterale)
- Meniscus
- Kniepees (patellar ligament)
- Kuitbeen (fibula)
- Scheenbeen (tibia)
De symptomen van een knieblessure
Als er sprake is van een knieblessure zie je dat aan de zwelling van de knie die ontstaat door vocht of een bloeding. Dat heeft bewegingsbeperking als gevolg en dat ervaar je tijdens het strekken of buigen van de knie. Verder kan de knie instabiel aanvoelen en kwetsbaar zijn als je probeert te staan.
Knieblessures bij voetbal
Door de kans op botsingen tussen spelers, het maken van snelle stops en de kans op vallen komen knieblessures veel voor op het voetbalveld. Het scheuren van de kruisbanden en meniscus zijn gebruikelijk in deze sport. Een scheur van het voorste ligament is de meest voorkomende seizoensgebonden blessure voor voetbalspelers. En vaak is een operatie nodig om het gescheurde ligament te herstellen. Een meniscusscheur kan vaak tegelijkertijd met een scheur van een kruisband optreden, maar als alleen de meniscus wordt gescheurd, hoeft deze niet altijd te worden geopereerd en kan hij genezen met rust en fysiotherapie.
Opwarmen, strekken en de pezen versterken zijn allemaal belangrijke factoren bij het voorkomen van knieblessures onder voetballers. Spelers kunnen ook behendigheidsoefeningen doen en hardlopen terwijl ze van richting veranderen om zo hun knie beter te trainen.
Knieblessures bij basketbal
Het scheuren van de voorste kruisband komt vaak voor als blessure bij het basketballen. Dat komt omdat het een sport is waar je vaak abrupt van richting verandert of plotseling stopt. Een meniscusscheur is ook gebruikelijk en treedt op wanneer de knie te ver wordt gedraaid, wat kan gebeuren na een hoge sprong. Dit gebeurt ook als een speler met zijn voet op de voeten van een ander landt en zo een onevenwichtige gewichtsverdeling veroorzaakt. Oefeningen die kracht opbouwen in de spieren rondom de knie kunnen blessures voorkomen. Dat kunnen squats en lunges zijn. Daarnaast is het belangrijk dat spelers altijd opwarmen en hun dijen, kuiten en heupen strekken.
Knieblessures bij rugby
Het is heel gebruikelijk dat er knieblessures ontstaan bij rugby en American Football. Dat kan het gevolg zijn van een harde tackle, een slechte val of door weerstand te bieden. De voorste en achterste kruisband en de ligamenten in de knie lopen een groot risico op letsel bij deze intensieve sporten. De meniscus is het stuk kraakbeen tussen het dijbeen en het scheenbeen en werkt als een schokdemper. Een meniscusscheur is een veel voorkomende blessure bij rugby en treedt op wanneer de knie te ver wordt gedraaid, wat gebruikelijk is als de voet stevig blijft staan maar het lichaam van de speler krachtig wordt gedraaid. Om knieblessures te voorkomen dragen veel spelers profylactische kniebraces.
Voorkomen is beter dan genezen!
Houd de bovenstaande preventietips per sport in je achterhoofd om te voorkomen dat je jouw knie verwondt. Luister ook altijd naar je lichaam als je een blessure hebt opgelopen. Een knieblessure niet laten genezen of de verkeerde behandeling geven, kan tot nog meer schade leiden.